Nystripat-11-e1444923116547Bohagsflytt

1 månad kvar

Beställ flytthjälp i tid! Vid behov beställ även flytt kartonger, cirka en kartong per m² brukar gå åt i ett normalmöblerat bohag om man räknar högt. Beställ hellre för många än för få. Man bör använda riktiga flyttkartonger, som är passande i både hållfasthet och har logistiskt optimala mått. Även makulatur (silkespapper till glas och porslin), bubbelplast och tejp (som är skonsam mot dina möbler) finns att beställa.

2 veckor kvar

Nu är det en god idé att skaffa kartonger. De borde redan anlänt om de är beställda via flyttfirman. Börja gärna att småpacka själv och förbereda din flytt.

8 dagar kvar

Anmäl adressändring till post, banker, försäkringsbolag, skattemyndigheten, tidningar mm. Tel adressändringen 020-979899 eller hemsida: www.adressandring.se Eniro.se m.fl. samt övriga organisationer du har att göra med.

6 dagar kvar

Beställ flytt av fasta telefonen. Gå igenom vind, källare, garage, förråd m.m och sortera. Packa så mycket som möjligt i riktiga flyttkartonger.

5 dagar kvar

Samla ihop alla småsaker av större värden, t ex smycken, bankböcker, värdehandlingar mm. Dessa värdesaker tas med i det egna handbagaget under flyttdagen.

4 dagar kvar

Ägna dagen åt att skriva och posta flyttkort till släkt och vänner och underrätta dem vart du flyttar.

3 dagar kvar

Packa kläder, böcker och annat som inte behövs under den närmaste tiden.

2 dagar kvar

Gå igenom köksredskapen, packa porslin och glas (Vi rekomenderar att ni anlitar 2 st packmästare för 600:-/timme). Rengör hyllor och skåp. Plocka ner gardiner. Öst Bemanning AB tillhandahåller kartonger och packningsmaterial.

1 dag kvar

Rulla ihop mattor. Samla in nycklar till gamla bostaden och se till att det finns en nyckel till den nya bostaden.

Flyttdagen

Samla ihop saker som kommer att vara nödvändiga direkt i den nya bostaden, t ex toalettartiklar, sängkläder m.m. Packa sakerna i kartonger och ta med dem själva i bilen. Ett alternativ är att märka upp dessa kartonger extra tydligt och be flyttfirman att packa in dem sist i bilen.

Ta ned lösa hylldelar, stapla dem och linda med snöre eller helst med flyttejp eller sträckfilm.

Rulla ihop mattor och bäddmadrasser, knyt om dem med snöre. Även andra långa föremål som skidor, gardinstänger m.m kan buntas och snöras. Fyll upp halva kartongen med böcker och resten med sängkläder, kuddar eller dylikt. FYLL ALDRIG en kartong med bara böcker eller till brädden med böcker, det är de inte konstruerade för och de kommer att gå sönder.

Porslin skall staplas på högkant med makulatur emellan. Glasen skall läggas ned inslagna i makulatur. Stapla alla kartonger tre och tre på höjden.

Kontorsflytt

Datorer

Koppla ur alla kablar såväl data-kablar som elektriska. Lägg dem tillsammans med tangentbord och mus i en påse. Skydda skärm och tangentbord. Märk tydligt upp varenda del. Glöm inte att säkerhetskopiera relevant information innan flytten! Datorutrustningen skall inte packas i kartonger.

Bokhyllor och skåp

Töm alla skåp och hyllor i kartonger, var noga med att märka kartongerna med vilken möbel sakerna kommer från. Ta loss löstagbara hyllplan och tejpa ihop dem med en skonsam tejp. Samla även upp hyllstiften i exempelvis en påse som tejpas fast på hyllplansbunten.

Skrivbord och stolar

Töm skrivbordslådor och hurtsar fullständigt, håll reda på nycklar och småsaker. Märk skrivbordet med etiketter, kom ihåg att märka varje separat del så att skrivbordet är märkt även när det är nedplockat.

Allmänt om kartonger

Packa inte kartongerna överfulla, de skall lätt gå att stänga. Kartongerna får inte fyllas med böcker eller pärmar, de är inte konstruerade för den vikten, lämna ett tomrum eller fyll på med något lätt.

För optimal logistisk hantering: ställ kartongerna på varandra tre och tre med den tyngsta kartongen överst. Förfarandet underlättar flyttfirmans arbete när man skall hantera lådorna med en s.k.pirra. Etiketten bör sättas väl synlig på kartongens kortsida.